Mitä usko merkitsee minulle?

Minulle usko on ennen kaikkea luottamista; heittäytymistä Jumalan syliin. Minua puhuttelee hyvin voimakkaasti kertomus Jeesuksen kamppailusta ristillä, jossa askel toivottomuudesta luottamukseen on yllättävän lyhyt. Hänen tuskansa ja avuttomuutensa on käsin kosketeltava: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?” Mutta seuraavassa hetkessä Jeesus jättää itsensä Jumalalle, ilman takeita tai todisteita: ”Herra, sinun käsiisi minä jätän henkeni.” Nämä sanat ovat mielestäni jokaisen kristityn perusrukous. Tämän pidemmälle kukaan meistä ei voi, eikä kenenkään tarvitse päästä uskossaan. Voimme lausua sen hiljaa arjen keskellä tai toistaa sitä tekemällä ristinmerkin. Armo vapauttaa minut kasvamaan ihmisenä ja kristittynä, kiitollisena siitä, mitä Jumala on antanut minulle.

Kristilliseen uskoomme sisältyy käsityksiä Jumalasta, ihmisestä, synnistä, armosta ja pelastuksesta. Mutta usko on aina enemmän kuin teoreettisia uskomuksia. Usko on ennen kaikkea tapa elää. Tai oikeastaan monta tapaa elää, koska me kristityt olemme erilaisia ja elämme hyvin erilaisissa yhteiskunnallisissa tilanteissa. Minulle kristittynä eläminen tarkoittaa muun muassa rukoilemista, jumalanpalveluksiin osallistumista, kirkkovuoden viettämistä, kanssaihmisten auttamista, sekä luonnosta huolehtimista. Voimme omassa elämässämme soveltaa Jeesuksen ja muiden kannustavien esimerkkien tapaa elää ja kohdella kanssaihmisiä.

Minulle usko on ennen kaikkea luottamista; heittäytymistä Jumalan syliin.

Usko merkitsee minulle jatkuvaa tulkintatehtävää. Eri tilanteissa joudun pohtimaan, miten juuri tässä ja nyt voisin seurata Jeesusta, kanssaihmisiäni kuunnellen ja heidän elämäntilanteisiin eläytyen. Kristuksen kirkko on tulkintayhteisö, jossa yhdessä toistemme kanssa teemme yhteisen uskomme näkyväksi. Kristittyinä olemme koko ajan matkalla. Maasto muuttuu, joten emme voi tyytyä vain kopioimaan edeltäjiemme ratkaisuja. Pidämme Raamattua ja kristillistä perinnettä elävänä vain soveltamalla sitä uudelleen ja uudelleen omaan aikaamme, omien ja muitten ihmisten kokemusten sekä tänä päivänä saatavilla olevan tiedon valossa.

Olen muitten piispojen tavoin kirjoittanut laajemmin hengellisestä tiestäni kirjassa Piispanpolku 10 (Kirjapaja 2013).

Jaa: